In de financiële sector zijn compliance en integriteit steeds belangrijkere thema’s. Ook voor Payment Service Providers (PSP’s), die in toenemende mate een centrale rol in ons betalingsverkeer spelen. Zeker in de lockdownmaanden van dit voorjaar nam het aantal online betalingen immers explosief toe. Om hun poortwachtersfunctie te kunnen vervullen is het voor PSP’s belangrijk om de juiste experts te vinden én aan zich te binden. Dat is een flinke uitdaging: PSP’s concurreren in de jacht op schaars talent niet alleen met elkaar, maar ook met – vaak veel grotere – banken en verzekeraars. Zeker de afgelopen jaren zijn door Nederlandse banken grootschalige afdelingen opgetuigd om herstelwerkzaamheden te verrichten en aan de strengere eisen van toezichthouders te voldoen. In vergelijking met PSP’s kunnen banken hun compliance- en integriteitsmedewerkers doorgaans hogere salarissen en in sommige gevallen ook meer baanzekerheid bieden. Voor betaaldienstverleners is het daarom belangrijk om naar andere manieren te zoeken om experts aan zich te binden.

Puzzelen terwijl er stukjes ontbreken

In de werving van talent is het zaak om het onderscheidend vermogen van je organisatie te benadrukken. Een belangrijk verschil tussen de jonge organisaties in de PSP-sector en de meer gevestigde namen in de bank- en verzekeringswereld is de bedrijfscultuur. De startup- en scale-upcultuur die bij PSP’s heerst, spreekt veel jonge mensen aan en komt dan ook van pas om deze doelgroep blijvend aan je te binden. In het verlengde daarvan is ook het innovatieve karakter van de PSP’s een mogelijk pluspunt. Want ook al investeren zeker de Nederlandse grootbanken flink in technologische innovaties, het blijven in de kern een ander soort organisaties dan de pure fintechs.

In de zoektocht naar experts is het daarnaast goed om te beseffen dat deze doelgroep zich niet in één specifiek profiel laat vangen. De verschillende functies die nodig zijn om een volwaardig complianceteam in te richten – van CDD- en AML-analisten tot quality checkers en compliance officers – zijn door kandidaten met een grote diversiteit aan achtergronden te vervullen. De vooropleiding van de compliance-experts die wij bij onze opdrachtgevers in de financiële sector hebben ondergebracht varieert van Criminologie, Bedrijfskunde en Economie tot Geschiedenis en Journalistiek. Bij die twee laatste studies leer je tenslotte ook om bronnenonderzoek te doen en uit grote hoeveelheden informatie de kern te halen. Dit analytische vermogen is de belangrijkste eigenschap van een compliance-expert. Anders gezegd: je moet van puzzelen houden, maar het niet ook niet erg vinden wanneer er een aantal puzzelstukjes ontbreken. Tegelijkertijd is ook een zekere mate van snelheid geboden. En is dus het belangrijk dat analisten de juiste balans tussen grondig onderzoek en snelheid kunnen leveren.

Bieden van zekerheid

Wat voor PSP’s ook lastig kan zijn, is het bieden van de baanzekerheid waar kandidaten naar op zoek zijn. Zeker bij kleinere betaaldienstverleners kan het aanbod soms met name uit kortlopende projecten bestaan. En hoewel het zeker raadzaam is om zoveel mogelijk continuïteit in de compliancewerkzaamheden en daarmee ook in het team aan te brengen, is dit niet altijd haalbaar. Een manier om experts ook bij kortlopende opdrachten toch deze zekerheid te bieden, is het gebruikmaken van detacheringsconstructies. Het detacheringsbureau zorgt daarbij voor de door kandidaten gewenste binding, terwijl de PSP op projectbasis over ingewerkte experts kan beschikken die snel productief zijn.

Interim Valley ondersteunt instellingen in de financiële sector met het invullen van posities voor de afdelingen Compliance, Data Science & BI, Trade Finance en Lending. Op het gebied van compliance werken wij samen met PSP’s, banken en verzekeraars en detacheren wij experts voor zowel kortlopende als langdurige opdrachten. In onze aanpak staan persoonlijke groei en professionele ontwikkeling centraal, onder meer via ons persoonlijke ontwikkelingsprogramma ‘Live Your Potential.

De komende weken publiceren wij expertblogs over het belang van een goede onboarding en het samenstellen van je ideale compliance-team. Volg onze publicaties via LinkedIn om deze blogs als eerste te lezen.

Alvast meer weten over het aantrekken van KYC Experts die bij jouw organisatie passen?

Neem dan contact op met Christian de Vos via c.devos@interimvalley.com / 020 2444 921 of Mark Baerveldt via m.baerveldt@interimvalley.com / 020 2 444 923.

Zelf als KYC Expert aan de slag? Klik hieronder om meer te lezen over de mogelijkheden voor zowel ervaren als beginnende experts. Zo bieden wij onder meer een Traineeship Detecting Financial Crime (DFC) aan.