Nadine Klokke begon haar carrière in de financiële sector in het jaar 2002. Destijds startte ze als trainee voor de ING, waarna ze binnen enkele jaren de financiële top bereikte. In 2019 werd het tijd voor iets nieuws, en trad ze aan als CEO van Knab. Na al die jaren blijft ze zich verbazen over de huidige status quo in de top: de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Wij spraken haar over die ongelijkheid: wanneer viel het haar voor het eerst op? Waar komt die status quo volgens haar vandaan? En misschien belangrijker nog: wat kunnen we eraan doen? Ontdek haar kijk op de zaken in dit artikel. 

In 1976 werd Nadine geboren in Dalfsen. Ze studeerde Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam in 1996, met een specialisatie in M&A. In 2002 begon ze aan haar Traineeship bij ING, en van 2002 tot 2019 had ze diverse leidinggevende functies binnen de bank. Sinds 2019 is Nadine CEO bij Knab. Haar ervaring in de financiële top maakt haar een onmisbare spreker voor Let’s Connect, Learn and Inspire op donderdag 7 april. Een avond waarop bewustwording over genderdiversiteit aan de (financiële) top centraal staat, en die geopend zal worden door Marguérite Soeteman

Nadine, waarom vind jij genderdiversiteit zo belangrijk?

“Als ik erover nadenk, is het bijna raar om uit te moeten leggen waarom ik genderdiversiteit belangrijk vind. Het zou eigenlijk andersom moeten zijn: hoe kan het eigenlijk dat het nog steeds niet de status quo is?

Ik geloof in de waarde van mensen met verschillende achtergronden. Zelf kom ik uit een gezin met drie meisjes en één jongen. Ik groeide op met het geloof dat je als vrouw iets te vertellen hebt. En dat je moet zorgen dat je zelfstandig en onafhankelijk bent. Wij leerden dat je in gelijkheid met iedereen kunt participeren, welk geslacht dan ook.

Daarnaast heb ik veel in het buitenland gewerkt met verschillende culturele achtergronden. Ook dat verbreedt je blikveld. Ik geloof daarom dat het beter is je besluiten te nemen met een zo open mogelijk vizier. Dan weet je nog steeds niet of je besluit het beste is, de wereld is immers niet binair. Maar je voorkomt in elk geval dat je je ogen sluit voor een belangrijk gedeelte.”

Ben je zelf weleens anders benaderd omdat je een vrouw was?

“Ik weet nog goed dat ik op het punt stond een baan aan te nemen in een bedrijf dat een groot domein behelsde met veel mensen. In de wandelgangen hoorde ik al: ‘een moeder van vier, hoe kan zij nou zo’n baan aannemen?’. En dat werd ook daadwerkelijk gevraagd in het sollicitatiegesprek: ‘Hoe ga je dat organiseren met je kinderen?’. Mijn reactie was: ‘Dit meen je toch niet serieus?’. Je denkt wel dat ik verantwoording kan dragen voor de omzetten en een paar duizend man, maar hebt tegelijkertijd een mening over hoe ik dit als moeder zou moeten doen?

Ik vond zo’n ouderwetse opvatting erg teleurstellend. Als vader krijg je die vraag helemaal niet. Die vraag of gedachte heerst überhaupt niet. Maar als moeder is er ineens een moreel oordeel over wat je wel of niet zou moeten en kunnen doen.”

Heeft dat verder nog effect op je gehad?

“Vanaf dat moment gingen mijn oogkleppen af. Daarvoor dacht ik altijd: ‘Valt toch wel mee?’, en toen ineens zag ik dat mensen blijkbaar echt zo kunnen denken. Het gaf me inzicht in die gedachtegang. Ik vind het nog steeds een vrij eigenaardige insteek. 

Als ze nou vroegen: ‘Hoe organiseer jij jouw work-life balance?’, en je stelt die vraag aan al je kandidaten, dan is het geen gekke vraag. Dan is het zelfs een belangrijk onderdeel: focus op mentale gezondheid en het welzijn. Het is dus an sich niet erg als het onderwerp aan bod komt, maar het is wel raar als het etiket zo stelselmatig op één kant van de verdeling geplakt wordt.”

Welk advies zou jij geven aan iemand die in zo’n vraag krijgt?

“Geef het terug aan de personen die de vraag stelden. Probeer op dat moment niet krampachtig een antwoord te verzinnen, maar spreek je verwondering uit. Ik moest zelf lachen toen de vraag me gesteld werd, en vroeg: ‘Stelde je me nu echt deze vraag?’. 

Op die manier kun je het ook gelijk relativeren en teruggeven. Zo kan de vraagsteller bij zichzelf te rade gaan dat het een rare vraag was, en realiseren dat hij of zij zelf ook continu werk en gezinsleven combineert. 

Uiteindelijk heeft iedereen zijn biases. Het is de kunst om mensen op een lichtvoetige manier in de spiegel te laten kijken. Om daarna met elkaar in de organisatie ervoor te zorgen dat je systemen inricht waardoor de kans dat je met je oogkleppen op vastzit, afneemt. Die bias is overal, en dat is ook gewoon hoe je hersenen werken.”

Kun je daar meer over vertellen?

Voor die bias van de rolverdeling tussen de man en vrouw geldt: als je als man altijd je vrouw of moeder thuis hebt gehad die voor de kinderen zorgde, en in het bedrijf geldt dat ook voor de mannen om jou heen, dan is het niet raar dat je er zo over denkt. Het is een onbewuste bias, geen intentie. 

Hier hebben we allemaal last van, al denkt iedereen van niet. Het is iets fysiologisch. Daarom moet het blikveld verruimd worden, ook bij mensen in een toppositie. Wil je breed inclusief en divers zijn als bedrijf, begin dan vroeg met het verruimen van dat blikveld en richt je bedrijf erop in. Besteed er aandacht aan om op die manier de bias tegen te gaan.”

Benieuwd naar andere tips van Nadine of een van de andere sprekers van Let’s Connect, Learn and Inspire? Meld je dan aan voor onze bijeenkomst op 7 april via deze link. We kijken ernaar uit om je te leren kennen!