Let's Connect, Learn and Inspire 2022: een terugblik

Iets meer dan een maand geleden was het zover: Let’s Connect, Learn and Inspire. Op 7 april 2022 ontvingen we gastsprekers Nadine Klokke en Marguérite Soeteman-Reijnen in het DoubleTree Hilton om te praten over diversiteit in de financiële top. In dit artikel blikken we kort terug op een geslaagd event, en geven we een klein voorproefje van de podcast die live werd opgenomen. Amsterdam vormde het decor van de tweede editie van Let’s Connect, Learn and Inspire. Na binnenkomst van alle gasten, opende Marguérite de middag met een voordracht over diversiteit. Als afsluiter gaf ze de aanwezigen een tip mee: pas je nooit aan en laat je nooit onder druk zetten in situaties waarin je je zich niet 100% comfortabel voelt.

author

Vrouwenquota, genderneutrale opvoedingen en salarisonderhandelingen

Na de voordracht schoven onze gastsprekers aan tafel bij Jeroen Broekema van Leaders in Finance voor een live podcast over het onderwerp genderdiversiteit en vrouwen aan de top. Aanwezigen in het publiek konden tijdens de podcast hun vragen aan de gasten stellen. 

Tijdens de podcast kwamen verschillende onderwerpen aan bod, zoals het vrouwenquotum, een genderneutrale opvoeding, maar ook het nog altijd aanwezige verschil in salaris en de bijbehorende onderhandelingen tussen mannen en vrouwen. Marguérite zegt daarover: “Mannen zijn veel eerder geneigd te onderhandelen over hun salaris. Maar als vrouwen gaan onderhandelen, vinden mannen dat super bedreigend. Die vinden vrouwen dan agressief of dominant, ook al vragen we waar we recht op hebben.”

“Generaliserend vraagt de man sneller om iets, terwijl de vrouw zich meer afvraagt hoe ze impact kunnen maken en een bijdrage kunnen leveren aan iets.”, vult Nadine aan. Zij merkte zelf dat ze tijdens een onderhandeling met een van haar teamleden ongemerkt zijn positie versterkte ten opzichte van twee andere vrouwelijke teamleden. “Eigenlijk is het een hele vreemde gang van zaken om de vragers wel een salarisverhoging te bieden, maar diegenen die er niet om vragen achter te laten blijven.”. Nadine’s voornemen is dan ook dit vooral nooit meer te laten gebeuren.

“Ga de strijd aan, want wrijving geeft glans”

De aanwezigen kregen tijdens de opname de kans om vragen stellen. Een van de aanwezigen vertelde een cursus gedaan te hebben over het bedrijfsleven, waarin aangekaart werd dat vrouwen zich maar moesten aanpassen aan de mannenwereld dat het bedrijfsleven op dit moment is. De vraagsteller was benieuwd of Marguérite dit herkende.

author

“Dat aanpassen heb ik ook lang gedaan, maar dan sta je niet in je kracht. En dat betekent dat je je minder goed kunt focussen op dat waarvoor je bent aangenomen. Laat dus niks bij de voordeur achter en wees totaal jezelf om in je kracht te kunnen blijven staan. Hoe sneller bedrijven dat realiseren, des te minder gaat er verloren. Daardoor zorg je ervoor dat je dingen kunt doen die je wilt doen.”

“Het gaat om de strijd aangaan. Belangrijk is om te realiseren: wrijving geeft glans. Dus als je met elkaar dat moeilijke gesprek aangaat, wanneer dingen niet gaan als je hoopt dat ze zouden gaan, dan zul je wel zien dat daar van beide kanten begrip en respect naar elkaar van komt. Maar het is nog wel erg spannend.”

Luister de live podcast terug

Dit is slechts een greep uit het gesprek dat Jeroen voerde met Marguérite en Nadine. Benieuwd naar alle stellingen, onderwerpen of inzichten die besproken zijn? Luister de aflevering dan hier terug.

Over Connect, Learn and Inspire

Het initiatief Connect, Learn and Inspire heeft als doel meer bewustwording te creëren over genderdiversiteit aan de (financiële) top. Begin 2021 ging het initiatief van start, waarin het verbinden van vrouwelijke young professionals, mentees, met vrouwelijke leiders, mentrices, allen werkzaam bij financiële instellingen, centraal stond en nog steeds staat. Op 7 april 2022 vond het eerste Let’s Connect, Learn and Inspire evenement en de podcast plaats. 

Kayak image

Meer weten over Connect, Learn and Inspire?

Neem direct contact op!

Meer verhalen

We vertellen je graag meer over hoe we bij Kayak werken en hoe we jou of jouw organisatie verder kunnen helpen.

© 2024 Kayak