De Impact van ESG en CSRD op de Toekomst van Bedrijfsrapportage

Interview met Ruben Verkuijl, founder van Kayak

author

In dit interview met Ruben Verkuijl, founder van Kayak, duiken we dieper in de betekenis en de gevolgen van twee cruciale ontwikkelingen in de bedrijfswereld: ESG (Environmental, Social, and Governance) en CSRD (Corporate Sustainable Responsibility Directive).

"De vraag naar ESG- en CSRD-professionals explodeert. Bedrijven wereldwijd moeten hun impact rapporteren, wat een grote vraag creëert naar getalenteerde professionals. "

De Opkomst van ESG en CSRD

ESG (Environmental, Social, and Governance) en CSRD (Corporate Sustainable Responsibility Directive) zijn twee belangrijke ontwikkelingen die de manier waarop bedrijven opereren en rapporteren drastisch veranderen. We willen niet alleen uitleggen wat deze termen betekenen, maar ook waarom ze relevant zijn voor zowel bedrijven als potentiële kandidaten in de arbeidsmarkt.

Wat is CSRD en Waarom is het Belangrijk?

De Corporate Sustainable Responsibility Directive (CSRD) is een richtlijn die door de Europese Commissie en het Europese Parlement is opgesteld. Het doel van deze richtlijn is om bedrijven te verplichten rapportages te maken over ESG-zaken, zoals milieu, sociale kwesties en bestuur. Dit gaat verder dan de traditionele financiële verslaglegging en omvat een bredere verantwoordelijkheid van bedrijven.

Klimaatneutraliteit in 2050

Een belangrijk doel van het Parijsakkoord en de Europese Green Deal is het behalen van klimaatneutraliteit in 2050. CSRD is een middel om dit doel te gaan bereiken. Transparantie is hierbij essentieel; bedrijven moeten inzicht geven in hun huidige status en de vooruitgang die ze boeken. Dit proces wordt gefaciliteerd door de CSRD, die een framework biedt voor het meten en rapporteren van deze gegevens.

De Brede Impact op Bedrijven

De verplichting om te rapporteren over ESG-kwesties zal bedrijven dwingen om diepgaand inzicht te krijgen in hun impact op milieu en maatschappij. Dit gaat verder dan alleen milieukwesties en omvat ook zaken zoals de man-vrouwverhouding in bestuurskamers en arbeidsomstandigheden binnen de keten. Alle organisaties, van commerciële bedrijven tot overheden en ziekenhuizen, zullen aan deze richtlijn moeten voldoen.

De Noodzaak van Nieuwe Vaardigheden en Kennis

Bedrijven zullen voor een grote uitdaging staan om de juiste mensen te vinden en op te leiden die deze rapportages kunnen uitvoeren. Of je nu een starter bent of al jaren ervaring hebt, je verdiepen in ESG en CSRD is van groot belang om relevant te blijven. Het is een kans voor professionals om waarde toe te voegen binnen hun organisaties en bij te dragen aan deze belangrijke transitie.

Kayak's Rol in de Transitie

Kayak is gericht op het ondersteunen van mensen bij deze persoonlijke en professionele transitie. We helpen mensen zich aan te passen aan de nieuwe manieren van bestuur en organisatie, en begeleiden hen in de reis naar effectieve ESG-rapportage.

"Spring niet zomaar in een snel stromende rivier zonder kayak! Ontdek eerst waar jouw relevantie ligt en hoe je kunt bijdragen aan de ontwikkeling. "

Advies voor Professionals

Voor professionals die geïnteresseerd zijn in een carrière binnen ESG of CSRD, begint het met nieuwsgierigheid. Het is belangrijk om te begrijpen waar de richtlijnen vandaan komen, waarom ze zijn ingevoerd en wat de impact is op organisaties. Denk na over je eigen drijfveren en hoe je wilt bijdragen aan deze ontwikkelingen. Dit inzicht zal je helpen bewuste keuzes te maken over welke trainingen en opleidingen je wilt volgen.

Het is cruciaal om een stap terug te nemen, het grotere plaatje te zien en vervolgens bewust mee te gaan in de snel veranderende omgeving. Kayak biedt diverse opleidingsmogelijkheden, zoals de Kayak Academy, om je verder te verdiepen in de CSRD-richtlijnen en de European Sustainable Reporting Standards (ESRS).

Professionele Omgeving bij Kayak

Een vraag die vaak wordt gesteld is hoe Kayak zelf een werkomgeving creëert die professionals stimuleert om een positieve impact te maken op de wereld. Dit is een belangrijk aspect van zelfreflectie voor ons als organisatie. Wij geloven dat onze bijdrage tweeledig is.

Ten eerste richten wij ons op de sociale aspecten van ESG. De impact van onze organisatie op de omgeving en vice versa is cruciaal. We zijn continu bezig met het ondersteunen van mensen in hun carrière en persoonlijke ontwikkeling. Dit is een kernwaarde van Kayak en wordt belichaamd in ons programma "Live Your Potential". Dit programma richt zich op de groei en ontwikkeling van onze medewerkers, niet alleen professioneel maar ook persoonlijk.

Daarnaast dragen wij bij door ons eigen beleid en onze praktijken voortdurend te evalueren en verbeteren om ervoor te zorgen dat we duurzaam en sociaal verantwoord opereren. Dit omvat onder andere het minimaliseren van onze ecologische voetafdruk, het beschermen van bijen door onze samenwerking met Imkerij Weerlanderpolder en het sponsoren van JustDiggit.

De Weg Vooruit

Met CSRD en ESG op komst, moeten bedrijven zich aanpassen aan nieuwe rapportage-eisen. Kayak staat klaar om organisaties en professionals te ondersteunen in deze transitie. Investeer in je ESG- en CSRD-vaardigheden via de Kayak Academy of andere middelen om waarde toe te voegen aan deze veranderingen. Deze verschuivingen bieden zowel uitdagingen als kansen; door je hierin te verdiepen, kun je een cruciale rol spelen. Kayak begeleidt je hierbij met veel genoegen.

Kayak image

Ik ben Ruben en ik help je graag verder!

Wil jij meer weten over Live your potential en wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Dan help ik je graag verder!

Meer verhalen

We vertellen je graag meer over hoe we bij Kayak werken en hoe we jou of jouw organisatie verder kunnen helpen.

© 2024 Kayak