PSP’s en compliance: het samenstellen van je ideale team

De druk op financiële instellingen om de integriteit van hun klanten te monitoren, neemt steeds verder toe. Voor Payment Service Providers (PSP’s) is het dan ook zaak om hun rol als poortwachter met de beschikbare middelen zo goed mogelijk te vervullen. Eén van de uitdagingen hierbij is het vinden van de juiste experts om deze cruciale taak uit te voeren. In onze vorige blogs schreven we al over het belang van PSP’s om te investeren in compliance en hoe deze bedrijven in een krappe markt de juiste kandidaten kunnen aantrekken. In deze blog zetten we de stap naar de volgende fase: hoe stel je je ideale team samen?

De beste mensen vormen niet per se het beste team

Juist omdat compliance en integriteit steeds belangrijker worden, is het verleidelijk om bij het samenstellen van je team uitsluitend voor ‘de beste mensen’ te gaan. Werkgevers denken dan bijvoorbeeld aan experts die al veel ervaring hebben opgedaan bij banken of creditcardmaatschappijen. Aan die insteek zitten wel wat haken en ogen vast. Zo hebben werknemers met dergelijke profielen vaak al een goede baan, waardoor ze dikwijls duur en niet direct inzetbaar zijn.

Bovendien leert de ervaring dat niet per se de beste mensen, maar juist een diversiteit aan profielen voor het beste team zorgt. Dat begint bij de goede mix tussen ervaren krachten en starters. Want natuurlijk is het belangrijk dat je mensen in je team hebt die hun weg kennen in de financiële wereld en vertrouwd zijn met de snel veranderende wet- en regelgeving. Tegelijkertijd bestaat het werk van een ook voor een groot deel uit controlewerkzaamheden waarbij een bepaalde mate van snelheid geboden is. En een achtergrond in de financiële wereld niet per se noodzakelijk. Daarom is het goed om ook een aantal starters in je team op te nemen om zo de juiste balans tussen grondig onderzoek en snelheid te kunnen leveren.

Ook de vooropleiding van je teamleden kan divers zijn. De compliance-experts die wij bij onze opdrachtgevers in de financiële sector hebben ondergebracht, hebben een studieachtergrond die varieert van Criminologie, Bedrijfskunde en Economie tot Geschiedenis en Journalistiek. Bij die twee laatste studies leer je tenslotte ook om bronnenonderzoek te doen en uit grote hoeveelheden kennis de kern te halen. Dit analytische vermogen is de belangrijkste eigenschap van een compliance-expert. Zet bij je selectie dus vooral niet alleen maar in op de ‘standaard’ profielen.

Een goede mix van vast en flex

Om een duurzame compliance-afdeling op te bouwen, raden we daarnaast aan om op een goede mix van vast en flex in te zetten. Alleen maar gebruikmaken van flexkrachten om op projectbasis aan dossiers te werken, is duur en zorgt ervoor dat na afloop van elk project er ook weer specialistische kennis verdwijnt. Door een aantal compliance-experts vast aan je te binden bied je kwalitatief goede experts niet alleen het perspectief dat ze zo belangrijk vinden, maar bewaak je ook het kennisniveau van je afdeling. Daaromheen is het uiteraard verstandig om te werken met een flexibele schil die je naar behoefte kan op- en afschalen. Zo creëer je een afdeling die zowel wendbaar als duurzaam is.

Hierbij komt een detacheringsconstructie goed van pas. Door samen te werken met één partij die de experts van jouw compliance-afdeling levert, is het eenvoudiger om op te schalen wanneer dat nodig is. Als detacheringsbureau nemen wij deze experts bovendien zelf in dienst. Hiermee bieden wij hen het perspectief dat belangrijk voor hen is, en kunnen we voor opdrachtgevers de juiste match maken. Doordat wij onze experts goed kennen, weten we immers hoe goed ze op een specifieke opdracht of werkomgeving aansluiten.

Kayak ondersteunt instellingen in de financiële sector met het invullen van posities voor de afdelingen Compliance, Data Science & BI, Trade Finance en Lending. Op het gebied van compliance werken wij samen met PSP’s, banken en verzekeraars en detacheren wij experts voor zowel kortlopende als langdurige opdrachten. In onze aanpak staan persoonlijke groei en professionele ontwikkeling centraal, onder meer via ons persoonlijke ontwikkelingsprogramma ‘Live your potential’.

De komende weken publiceren wij expertblogs over het belang van een goede onboarding en het samenstellen van je ideale compliance-team. Volg onze publicaties via LinkedIn om deze blogs als eerste te lezen.

Meer whitepapers

We are happy to tell you more about how we work at Kayak and how we can help you or your organisation.

© 2024 Kayak