Wat doet een Customer Due Diligence analist?

Als CDD analist onderzoek je wie een klant is. Het gaat om klanten van (financiële) instellingen en (grote) bedrijven. CDD staat voor Customer Due Diligence, dus het onderzoek naar klanten of cliënten.

Je verzamelt informatie over klanten, maakt een risicoanalyse en verwerkt dat in een rapport presentatie ter beoordeling. Op die manier draag je bij aan een beter beeld van waar de instelling of organisatie mee samenwerkt.

We leggen je graag uit wat een Customer Due Diligence analist precies doet, hoe je dat wordt en waar je vervolgens aan de slag kunt. Dus denk je aan een opleiding in deze richting, zoek je naar een nieuwe uitdaging of wil je er gewoon meer van weten? Wij leggen het je uit. En heb je vragen? Gebruik het contactformulier, dan nemen we snel contact met je op.

Wat doet een CDD analist?

Wat doet een CDD analist eigenlijk? De werkzaamheden hebben altijd te maken met klant- of cliëntonderzoek. Tegelijkertijd kan dit natuurlijk heel gevarieerd zijn. Je verzamelt informatie over klanten en gebruikt daarvoor diverse bronnen. Het gaat om interne en externe bronnen, die je zowel online als offline raadpleegt. Je kunt daarbij denken aan informatie die je opvraagt bij de Kamer van Koophandel en andere dataverzamelaars. Met die informatie breng je in kaart hoe de organisatiestructuur in elkaar zit, verzamel je jaarverslagen en achterhaal je de oprichters of de herkomst van hun vermogen. Dit geldt vergelijkbaar voor natuurlijke personen, oftewel gewone mensen.

Op basis van die gegevens maak je een risicoanalyse. Aan de hand van die analyse maak je een beoordeling en geef je een klant een risicoclassificatie. Je geeft daarmee aan of een klant een laag, gemiddeld, hoog of zelfs onacceptabel risico vormt.

Je werkt als CDD analist aan analyses voor zowel nieuwe als bestaande klanten. Het onderzoek voor bestaande klanten is er namelijk in meerdere vormen:

 • Periodic Review
  Werk je als Customer Due Diligence analist aan een Periodic Review? Hoogrisicoklanten analyseer je ieder jaar. Klanten met een gemiddeld risico analyseer je eens in de drie jaar en voor klanten met een laag risico doe je dat eens in de vijf jaar. Je houdt op die manier bij of de risico’s nog gelijk zijn of dat de risicoclassificatie moet veranderen. Deze zogenaamde PR hoort bij de Business As Usual, oftewel BAU.

 • Event Driven Review
  In andere gevallen vindt er een gebeurtenis plaats die aanleiding geeft tot een klantonderzoek. Je kunt denken aan de verandering van het organogram of de aanstelling van een nieuwe directeur. Het is voor de instelling of het bedrijf dan belangrijk dat er een nieuwe analyse komt, die de actuele risicoclassificatie toont. Deze zogenaamde EDR hoort ook bij de BAU.

 • Remediation
  Hierbij kan je denken aan achterstallig onderhoud, waarbij groepen bestaande klantdossiers ineens bekeken moeten worden. Dit hoort niet bij de BAU.

 • Onboarding
  De onboarding, soms ook New Client Take On, oftewel NCTO genoemd, omvat het onderzoek van nieuwe klanten, voordat zij klant kunnen worden bij de instelling in kwestie. Deze onboarding behoort wel tot de BAU.

Als CDD analist kan je zowel particuliere als zakelijke klanten analyseren. De analyses kunnen heel verschillend zijn, afhankelijk van waar de opdrachtgever of instelling op dat moment naar op zoek is. Je verzamelt informatie en schat risico’s in, om particuliere en zakelijke klanten een duidelijke beoordeling te geven.

Hoe ziet een klant- of cliëntonderzoek eruit?

Je werkt als CDD analist aan klant- en cliëntonderzoeken. Die stem je natuurlijk af op de specifieke wensen van de instelling of het bedrijf waar je voor werkt. Standaard gaat het om de identificatie van de relatie (klant) en eventuele vertegenwoordigers daarvan. Hierbij horen de volgende onderdelen:

 • Verificatie van de identiteit
  Als Customer Due Diligence analist verifieer je de identiteit van een relatie (klant) en de eventuele vertegenwoordigers daarvan, zoals directeuren.

 • Identificatie van de UBO
  Je identificeert de uiteindelijk belanghebbende (UBO) en verifieert de identiteit daarvan.

 • Eigendoms- en zeggenschapsstructuur
  Je zorgt voor inzicht in de eigendoms- en zeggenschapsstructuur van het bedrijf dat klant of een andere relatie wordt.

 • Doel en aard van de dienstverlening
  Je stelt het doel en de aard van de dienstverlening tussen het bedrijf of de instelling en de nieuwe relatie vast.

 • Vaststellen van bevoegdheid
  Als CDD analist stel je vast of de natuurlijke persoon die de relatie vertegenwoordigt daarvoor de bevoegdheid heeft.

 • Vaststellen van eventuele derde partij
  Je stelt vast of de relatief voor zichzelf handelt of dat er een derde partij betrokken is.

 • Herkomst van de middelen in kaart brengen
  Je brengt in kaart waar de middelen in het bedrijf dat de nieuwe relatie wordt vandaan komen.

Hoe word je Customer Due Diligence analist?

Waarom zou je CDD analist worden en hoe word je eigenlijk Customer Due Diligence analist? Het zijn twee belangrijke vragen voor iedereen die denkt aan een opleiding of traineeship, bijvoorbeeld om te starten als junior.

Hoe groei je uit tot een senior specialist in Customer Due Diligence? We zetten een paar stappen voor je op een rij:

 1. Opleiding

 2. Traineeship

 3. Junior, medior en senior

1. Opleiding

Er is geen specifieke CDD analist opleiding. In plaats daarvan volg je een opleiding binnen bijvoorbeeld criminologie, rechten of economie. Het gaat in die gevallen om een opleiding op hbo- of wo-niveau. Je ontwikkelt daarmee de analytische vaardigheden en het denkvermogen om in een dergelijke functie aan de slag te gaan.

En heb je een vergelijkbare mbo-opleiding afgerond en daarna enkele jaren werkervaring opgedaan? Ook zo’n type opleiding is in een aantal gevallen geschikt om aan de slag te gaan als Customer Due Diligence analist.

Met name ervaring in de bancaire sector is voor veel opdrachtgevers interessant. Je weet wat er komt kijken bij simpele beoordelingen, zoals paspoortcontroles en het evalueren van organisatiestructuren. Afhankelijk van jouw specifieke opleiding en de werkervaring kun je aan de slag met meer geavanceerde beoordelingen en risicoanalyses.

2. Traineeship

Een traineeship tot CDD-analist kan volgen op jouw opleiding. Het is een vervolgstap, waarin je al direct aan de slag gaat. Je combineert leren en werken, door in de praktijk te ervaren hoe het werkt en wat er belangrijk is om op te letten.

Je gaat binnen een traineeship als Customer Due Diligence analist aan de slag in een startersfunctie. De werkgever leidt je ondertussen op om meer ervaring op te doen en specialist te worden in jouw vakgebied. Dat betekent dat je in de praktijk werkt, terwijl je tegelijkertijd leert om meer vaardigheden en ervaringen te verzamelen.

Een CDD analist traineeship kan enkele maanden tot een paar jaar duren, afhankelijk van jouw specifieke traject. In die periode krijg je steeds meer uitdagingen, waardoor jij je ontwikkelt tot een volwaardige analist op het gebied van Customer Due Diligence.

Ten opzichte van de opleiding die je daarvoor doet levert een traineeship 5 belangrijke voordelen op:

 • Persoonlijke begeleiding
  Als trainee CDD analist krijg je persoonlijke begeleiding door een ervaren specialist in Customer Due Diligence. Je hebt altijd iemand beschikbaar om wat te vragen, als je er zelf niet uitkomt.

 • Organisatie leren kennen
  Terwijl je leert en werkt leer je ook de organisatie steeds beter kennen. Je krijgt een uniek kijkje in de keuken, bedoeld om daar vervolgens als junior/medior analist aan de slag te gaan.

 • Kennis toepassen in de praktijk
  De nieuwe kennis die je opdoet kun je meteen toepassen in de praktijk. Dat betekent dat je vanuit het werkveld ervaart hoe het functioneert, en hoe je het mogelijk nog beter kunt aanpakken.

 • Betaald leren
  Je combineert leren en werken. Dat betekent dat je salaris ontvangt terwijl je leert.

 • Persoonlijk ontwikkelen
  Tijdens een traineeship voor Customer Due Diligence krijg je de kans om jezelf persoonlijk te ontwikkelen. Je ontdekt waar jouw kracht ligt en waar je nog aan moet werken.

3. Junior, medior en senior

En ga je aan de slag als Customer Due Diligence analist? Wat je doet hangt af van de rol die je krijgt. Je begint als junior analist. Dit betekent dat je relatief eenvoudige controles en analyses doet. Je werkt in een team met anderen, om er samen voor te zorgen dat jullie een goede risicoanalyse van een klant of andere relatie kunnen maken.

Als medior CDD analist krijg je meer verantwoordelijkheden. Je analyseert meer complexe situaties en krijgt te maken met geavanceerde uitdagingen. Je zal jouw kennis en ervaring die je als junior hebt opgedaan nodig hebben om tot een goede risicoanalyse en beoordeling te komen.

De senior CDD analist heeft nog meer verantwoordelijkheid. Je analyseert de meest complexe situaties. Bovendien stuur je waarschijnlijk junior en medior Customer Due Diligence analisten aan, om met het team een goede risicoanalyse en beoordeling te maken.

Aan de slag: waar kun je werken?

Als je de opleiding tot Customer Due Diligence analist hebt afgerond kun je aan de slag. Er zijn traineeships en startersfuncties beschikbaar in zowel diverse branches als op meerdere locaties in binnen- en buitenland. We zetten een paar mogelijkheden voor je op een rij:

 • Branches
  Je werkt als CDD analist in de meeste gevallen voor de bancaire of bredere financiële sector. Deze sectoren vragen om Customer Due Diligence analisten, die risicoanalyses van klanten en andere relaties kunnen maken.
  Je kunt hierbij denken aan de grootbanken en kleinere banken in Nederland. Daarnaast kun je denken aan een vermogensbeheerder of een Payment Service Provider (PSP). Het zijn financiële instellingen en bedrijven die veel behoefte hebben aan een goede risicoanalyse van klanten en andere relaties.

 • Locaties
  Bij Interim Valley werken we voor Nederlandse organisaties en instellingen. Dat doen we door heel het land, dus zowel in de Randstad als in de andere grote steden.
  We werken voor tal van opdrachtgevers in Compliance, Lending, Trade Finance en Data Science & BI. Die organisaties zoeken bijna doorlopend naar nieuw talent op het gebied van Customer Due Diligence. Uiteraard vertellen we je graag meer over de specifieke locaties waar je aan de slag kunt, bijvoorbeeld bij jou in de buurt.

Kayak is er om jou te helpen

Weet jij precies waarom je CDD analist wilde worden en wil je nu graag aan de slag? Of heb je net je opleiding achter de rug en zoek je een traineeship? In de beide gevallen helpen we je er graag mee op weg.

We zoeken naar de beste Customer Due Diligence analisten voor onze opdrachtgevers. We kunnen je helpen uitgroeien tot een senior analist, ook als je net op zoek bent naar je eerste baan, als je nu werkt als junior, of als je de stap naar medior onlangs hebt gemaakt. Wij weten wat een CDD analist goed maakt, werken voor opdrachtgevers die de hoogwaardigste kandidaten zoeken en bieden je graag de mogelijkheden om je verder te ontwikkelen en te groeien.

Dus wil jij aan de slag als CDD analist of heb je daar vragen over? Stuur ons een e-mail naar info@wearekayak.com of gebruik het online contactformulier. Dan nemen we snel contact met je op! Eerst even rondkijken? Bekijk dan de beschikbare Compliance vacature

Meer whitepapers

Kayak image

Willem Heutink, Recruitment Manager

+31 (0)6 48 06 39 57 Whatsapp w.heutink@wearekayak.com

We are happy to tell you more about how we work at Kayak and how we can help you or your organisation.

© 2024 Kayak