Compliance en integriteit in de financiële sector: PSP’s aan zet

Naar schatting wordt er in Nederland jaarlijks 13 miljard euro witgewassen, zo becijferden onderzoekers van de Universiteit Utrecht in 2019. De druk op financiële instellingen om dit tegen te gaan is de afgelopen jaren fors toegenomen. Met name het integriteitsbeleid van banken staat in de schijnwerpers en haalt regelmatig het nieuws.

Omdat de instellingen steeds nadrukkelijker hun maatschappelijke verantwoordelijkheid pakken en grote nieuwe afdelingen optuigen, óf juist omdat hun aanpak in het verleden tekort heeft geschoten. Denk bijvoorbeeld aan de megaschikking van 775 miljoen euro die ING in 2018 met het OM trof en de grootschalige hersteloperaties die bij meerdere banken gaande zijn.

Een stuk meer onderbelicht is de rol van Payment Service Providers (PSPs), een snelgroeiende sector waar Nederlandse bedrijven hard aan de weg timmeren. Zo werd betaaldienstverlener Mollie dankzij een nieuwe investeringsronde na Adyen de volgende Nederlandse fintech-unicorn met een waarde van meer dan 1 miljard euro. PSP’s staan volgens financiële insiders symbool voor de toekomst van het betalingsverkeer, en zetten innovatie in om de manieren waarop wij betalen beter, veiliger en sneller te maken. Toch kan je niet zomaar stellen dat deze bedrijven ook op het gebied van compliance en integriteit vooroplopen. Dat is niet per se een kwestie van kunnen of willen, maar soms wél van prioriteiten stellen.

Waarom investeren in compliance en integriteit?

Als PSP’s iets van banken kunnen leren, is het wel dat je niet tijdig genoeg je zaken op orde kan hebben. De wereld van bankieren en betalen mag – in veel gevallen door toedoen van PSP’s – dan razendsnel veranderen, de wet- en regelgeving doet dat vervolgens ook. En met een toenemende complexiteit als gevolg. Dat het raadzaam is om op dit vlak niet achter maar vóór de muziek uit te lopen, mag duidelijk zijn. Hierbij gaat het om veel meer dan sec aan de regels voldoen. Een gedegen ‘Know Your Customer’-strategie draait niet alleen om het behalen en behouden van een ‘license to operate’, maar ook om het streven naar de hoogst mogelijke standaarden. Dat is goed voor de concurrentiepositie van je organisatie, het financiële stelsel als geheel en daarmee voor de maatschappij.

Het voordeel van PSP’s ten opzichte van banken is dat het doorgaans meer wendbare organisaties zijn die van huis uit bovendien een zeer sterke innovatiecultuur kennen. Ze hebben daardoor in principe alle tools in handen om ook op het gebied van compliance en integriteit voorop te lopen. Alle reden dus om ook als PSP van compliance en integriteit één van de prioriteiten van je organisatie te maken. Daar zijn niet alleen innovatieve systemen, maar vooral ook goede mensen voor nodig. En die zijn schaars. PSP’s concurreren tenslotte niet alleen met elkaar, maar ook met – de vaak veel grotere – banken en verzekeraars.

Welke aanpak past het beste bij jouw organisatie?

In deze felle strijd om schaars talent is het belangrijk om de aanpak te kiezen die het beste bij jouw organisatie en uitdagingen op het gebied van compliance past. Om PSP’s hierin verder op weg te helpen, lanceert Interim Valley een reeks expertblogs, waarvan dit het eerste artikel is. Als detacheringsbureau ondersteunt Interim Valley instellingen in de financiële sector met het invullen van posities voor de afdelingen Compliance, Data Science & BI, Trade Finance en Lending. Op het gebied van compliance werken wij samen met PSP’s, banken en verzekeraars en detacheren wij experts voor zowel kortlopende als langdurige opdrachten.

Meer whitepapers

We are happy to tell you more about how we work at Kayak and how we can help you or your organisation.

© 2024 Kayak