Hoe maak je een cv? Kayak helpt je op weg!

author

Het is belangrijk om een goed cv te hebben, omdat recruiters deze bekijken voordat ze jouw sollicitatiebrief lezen. Door je cv krijgen recruiters direct een goede indruk van wie jij bent, wat je doet en wat je kwaliteiten zijn. Maar wat is een goed cv? En welke informatie mag echt niet ontbreken? Een cv wordt vaak snel bekeken, dus is het belangrijk dat je cv overzichtelijk is. Je wilt geen langdradige teksten, maar direct een compleet overzicht van al jouw vaardigheden, werkervaring en diploma’s. Lees in deze blog hoe je een goed cv maakt en wat er allemaal in moet staan.

Begin met het structureren van je cv door verschillende secties te creëren. Dit draagt bij aan een duidelijk overzicht. Je kunt de volgende kopjes gebruiken:

 1. Contactgegevens

 2. Introductie van jezelf

 3. Werkervaring

 4. Opleidingen

 5. Vaardigheden

 6. Nevenactiviteiten

1.       Contactgegevens

In het eerste kopje zet je jouw contactgegevens. Hier staan de gegevens die je moet vermelden op een rij:

 1. Voor- en achternaam

 2. Geboortedatum

 3. Adres

 4. Telefoonnummer

 5. E-mailadres

 6. Rijbewijs B: ja of nee

2.       Introductie

Na het formuleren van je contactgegevens, schrijf je in het volgende kopje een korte introductie van jezelf. Je stelt jezelf hier voor aan de hand van je kwaliteiten: positieve eigenschappen die jouw onderscheiden en waar de opdrachtgever mogelijk wat aan heeft.

3.       Werkervaring

Zorg dat je jouw werkervaring op volgorde zet van heden naar verleden. Je zet de banen de je hebt gehad onder elkaar en vermeldt wat je functie was in de periode dat je er hebt gewerkt. Ook kan je belangrijke werkzaamheden vermelden of vaardigheden die je daar hebt geleerd. Wanneer je veel banen hebt gehad, kies er dan voor om alleen relevante werkervaring voor de desbetreffende functie te vermelden.

Heb je nog geen werkervaring? Dan kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om te vertellen over schoolprojecten, waar jouw kwaliteiten goed naar voren kwamen. Ook kan je ervoor kiezen om het kopje nevenactiviteiten uitgebreider maken.

4.       Opleiding

In dit gedeelte zet je zowel opleidingen die je hebt afgerond, als opleidingen waar je nog mee bezig bent. Het is belangrijk om je opleidingen op chronologische volgorde te ordenen, beginnend met je meest recent afgeronde opleiding of de opleiding waar je nog mee bezig bent. Zet de naam van je opleiding en de onderwijsinstelling waar je de opleiding volgt of hebt gevolgd neer. Voor je middelbare schoolopleiding is het van belang om het niveau aan te geven, en vergeet niet te vermelden dat je het diploma hebt behaald.

Indien je een interessante scriptie hebt geschreven of een minor hebt afgerond, is het raadzaam om dit ook bij de betreffende opleiding te vermelden. Eventuele vermeldingen van Cum Laude onderscheidingen of andere behaalde certificaten dienen eveneens te worden toegevoegd.

 5.       Vaardigheden

Onder dit kopje vermeld je extra vaardigheden. Denk aan IT-vaardigheden, Excel, ervaring met fotoshop en beheersing van talen. Algemene computervaardigheden zoals Word en PowerPoint kan je achterwege laten. Kies voor vaardigheden die jou onderscheiden.

6.       Nevenactiviteiten

Nevenactiviteiten omvatten relevante activiteiten naast  studie en werk, zoals vrijwilligerswerk, training, cursussen, bestuursfunctie bij een (sport)vereniging en freelance-opdrachten. Vermeld bij de activiteiten de bijbehorende kwaliteiten en wat je hiervan  hebt geleerd.

7.       Foto

Je kunt ervoor kiezen om een foto van jezelf op je cv te zetten, maar dit is niet verplicht. Als je ervoor kiest om een foto te gebruiken, zorg er dan voor dat het een professionele foto is.

 Laatste tips:

 • Dubbelcheck of je niks bent vergeten

 • Controleer goed op spelfouten

 • Zorg voor een nette opmaak

 • Maak geen cv van meer dan twee kantjes

 • Laat je cv nalezen door iemand met meer ervaring

Zo makkelijk kan het zijn, succes! Wil je inspiratie op doen? Klik voor een voorbeeld cv.

Kayak image

Ik ben Jet en ik help je graag verder!

Wil jij meer weten over Kayak en wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Dan help ik je graag verder!

Meer verhalen

We are happy to tell you more about how we work at Kayak and how we can help you or your organisation.

© 2024 Kayak