Do’s en don’ts voor een sollicitatiegesprek

Een sollicitatiegesprek blijft spannend. Om de zenuwen voor te zijn, is het belangrijk om goed voorbereid aan het sollicitatiegesprek te beginnen. Om je daarmee te helpen, hebben we een reeks handige tips op een rijtje gezet! Door gebruik te maken van de onderstaande do’s en don’ts, zul jij jezelf optimaal presenteren. Of je nu aan het begin van je carrière staat of een doorgewinterde professional bent die opzoek is naar een nieuwe uitdaging. Wij helpen je op weg!

author

Do’s

1.       Verdiep je in het bedrijf

Zorg dat je weet wat de functie inhoudt waarvoor je solliciteert en wat het bedrijf precies doet. Om dit te testen kun je altijd proberen dit aan een vriend of vriendin uit te leggen. Zo kom je erachter of je het écht goed begrijpt. Daarnaast kan je de persoon die de sollicitatie afneemt van te voren opzoeken op LinkedIn, zo weet je ook zijn/haar functie en kan je hier op inspelen.

 

2.       Bereid je verhaal goed voor

Tijdens een sollicitatiegesprek zul je jezelf altijd moeten voorstellen. Dit kan je goed voorbereiden. Degene tegenover je wil jou leren kennen dus vertel over je opleiding, werkervaring, behaalde prestaties, trainingen en cursussen en over je hobby’s. Hier kun je vast een mooie volgorde en belangrijke zaken die je daarin naar voren wil laten komen voor voorbereiden.

3.       Zorg dat je bent voorbereid op lastige vragen

Je weet niet welke vragen je precies worden gesteld. Maar bereidt je voor op vragen zoals; wat zijn je zwakke en sterke punten en noem een voorbeeld van een moeilijke situatie die je hebt opgelost. Zorg dat je niet overdrijft en eerlijk bent, maar probeer het positieve wijze te verwoorden. Soms kan het gebeuren dat je het zo snel even niet weet. Vertel dan over een vergelijkbare situatie die jouw vaardigheden naar voren brengt.

4.       Goede uitstraling

Tijdens een sollicitatiegesprek wil je jezelf zo goed mogelijk presenteren. Er verzorgd uit zien kan hier aan bijdragen. Je hoeft geen tweedelig pak uit de kast te trekken, maar zorg voor een professionele uitstraling. Vermijd te korte shirts en gaten in je broek.

5.       Bereid eigen vragen voor

Naast het beantwoorden van vragen is het ook belangrijk om vragen terug te stellen. Denk aan vragen over welke werkzaamheden je zult uitvoeren, de samenstelling van het team en bijvoorbeeld over thuiswerken. Zo zorg je ervoor zelf ook genoeg geïnformeerd te zijn na afloop van het gesprek.

 

Wanneer je jouw vragen puntsgewijs opschrijft en meeneemt naar het gesprek, zorg je ervoor dat je actief kunt luisteren. Daarnaast vergeet je zo geen belangrijke vragen.

6.       Salarisindicatie

Vaak wordt in een sollicitatiegesprek gevraagd naar wat je zou willen verdienen. Zorg ervoor dat jij je hier van te voren in verdiept. Zodat jouw verwachting en die van de potentiële werkgever helder zijn.

 

Don’ts

Naast tips voor je sollicitatiegesprek, zijn er ook een aantal dingen die je wil proberen te vermijden.

· Te laat komen.

· Meer dan een kwartier te vroeg komen. Ben je te vroeg? Loop nog een rondje of haal een koffietje.

· Voor het gesprek roken. De geur van sigarettenrook kan afleidend zijn tijdens het gesprek. Probeer het tot na je gesprek uit te stellen.

· Je gesprekspartner onderbreken.

· Een non-actieve houding aannemen. Probeer met een open houding tegenover jouw gesprekspartner te zitten. Rechtop in de stoel en niet teveel met de armen over elkaar.

· Weinig positieve vaardigheden/eigenschappen van jezelf kunnen noemen.

· Teveel parfum of aftershave.

· Privé foto’s op openbare sociale media plaatsen.


Kayak image

Ik ben Jet en ik help je graag verder!

Wil jij meer weten over Kayak en wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Dan help ik je graag verder!

Meer verhalen

We are happy to tell you more about how we work at Kayak and how we can help you or your organisation.

© 2024 Kayak