Corporate recruiter: de complete gids

Corporate recruiter: taken, skills en carrièremogelijkheden

Wat is een corporate recruiter? Een corporate recruiter heeft een sleutelrol in de vormgeving van een team. Werken bij een corporate heeft vele voordelen. Zo is het beleid goed geregeld: duidelijke arbeidsvoorwaarden, trainingsmogelijkheden en salaris. Wil je als recruiter bij een corporate aan de slag? Lees hier alles wat je moet weten over de functie.

Wat is een corporate recruiter?

De betekenis van een corporate recruiter is dat je verantwoordelijk bent voor het hele werving en selectieproces. Zij vinden kandidaten voor openstaande vacatures voor hetzelfde bedrijf als waar zij werken.

Waarom een corporate recruiter inhuren?

Een corporate is groot en heeft vaak meerdere vacatures uitstaan. Omdat afdelingen niet de tijd hebben om deze in te vullen of zich bezig te houden met de werving en selectie, ligt de taak hiervan bij corporate recruiters. Aangezien het verloop en doorstroom binnen een corporate groot is, is een corporate recruiter altijd nodig om nieuwe collega’s/nieuw talent te vinden.

Waar werken corporate recruiters?

Een corporate is niet zomaar een bedrijf. Het is groter dan mkb. Dat betekent vaak dat het bedrijf al langer bestaat en meer dan 250 mensen in dienst heeft. Je kunt vaak niet om zulke bedrijven heen. Denk aan banken (Rabobank) en supermarkten (Jumbo), maar ook verzekeraars (Achmea), vliegtuigmaatschappijen (KLM Air France) en retail (Philips). Zulke bedrijven hebben vaak corporate recruiters in dienst. 

Wat is het verschil tussen een corporate- en een bureaurecruiter?

Zowel een corporate recruiter als een bureaurecruiter zijn verantwoordelijk voor de werving en selectie. Het verschil zit in de plek waar de recruiter zelf werkt. Een corporate recruiter werkt inhouse. Een bedrijf heeft zelf een recruiter in dienst.

Een bureau recruiter werkt bij een bureau. De recruiter treedt op als schakel tussen een bedrijf dat een vacature heeft en een kandidaat die een baan zoekt. Een bureau recruiter werkt voor zowel het bedrijf als de kandidaat. Een bureaurecruiter zet de vacatures op meerdere platformen uit, vaak ook binnen hun eigen database.

Kayak image

Do you want to know more about Compliance? Feel free to contact us.

Willem is ready to answer all your questions and go through the possibilities.

Werkzaamheden van een corporate recruiter

Vanaf het moment dat er een vacature is tot de eerste werkdag van een nieuwe werknemer, is de recruiter bij elke stap betrokken. Een corporate recruiter brengt de wervingsbehoefte voor het bedrijf in kaart en is op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen het bedrijf. Dit doet een corporate recruiter nog meer:

  • Overzicht creëren van functieprofielen

  • Vacatures verzamelen en uitzetten op verschillende platforms

  • Binnengekomen sollicitaties beoordelen en hierop kandidaten uitnodigen of afwijzen

  • Sollicitatiegesprekken voeren en onderhandelen over salaris en arbeidsvoorwaarden

  • Administratie, wat vooral inhoudt dat sollicitaties, cv’s en communicatie gedocumenteerd en veilig opgeslagen moeten worden

  • Inspelen op de bedrijfsstrategie door te bepalen welke personen waar nog zijn en waar te vinden

Welke competenties heb je nodig als corporate recruiter?

Als corporate recruiter werk je met veel mensen samen. Je bent constant de verbinding aan het leggen tussen de kandidaat en je bedrijf. De gespreksvaardigheden moeten dus wel goed zitten. Dit kan een corporate recruiter ook goed:

  • Netwerken: door contacten te onderhouden en mensen te spreken, heb je snel nieuwe kandidaten gevonden als een nieuwe functie openstaat

  • Resultaat behalen: de match moet zo goed zijn dat de kandidaat bijdraagt aan bedrijfsdoelen

  • Overzicht houden: om de verschillende belangen te kunnen behartigen, moet je helder voor ogen hebben wie wat wil en daar de brug tussen leggen

Met wie werk je samen als corporate recruiter?

Vanaf het moment dat de corporate een nieuwe collega zoekt, tot de eerste werkdag, is de corporate recruiter betrokken bij verschillende afdelingen. Als een vacature uitgezet moet worden, heeft de corporate recruiter bijvoorbeeld het marketingteam nodig. Ze werken ook nauw samen om de employer branding te verbeteren en promoten. 

Samen met HR, management en teamleads bespreekt een corporate recruiter alle toekomstige vacatures. Daarnaast staat een corporate recruiter vaak ook in contact met andere recruiters, bijvoorbeeld bureaurecruiters.

Hoe word je corporate recruiter?

In meerdere vacatures staat dat je als corporate recruiter een afgerond hbo of wo-diploma moet hebben. Vaak zie je dat recruiters een opleiding in de richting van HR of communicatie hebben gevolgd. Corporate recruiter is een typische baan waarin je terechtkomt als je doorgroeit binnen een bedrijf. Via een stage of andere HR-functie kun je als corporate recruiter aan de slag. Maar ook als bureaurecruiter kun je vaak de volgende stap zetten naar corporate recruitment  Dit is afhankelijk van de voorwaarden en functie-eisen van de corporate.

Wat verdien je als corporate recruiter?

Volgens verschillende vacaturewebsites schommelt het salaris van een corporate recruiter tussen de €3425 en €4000 bruto per maand. Vacatureplatform Indeed geeft aan dat een corporate recruiter in Nederland in 2023 gemiddeld €3460 bruto per maand verdient.

Welke doorgroeimogelijkheden zijn er voor corporate recruiters?

Binnen de functie corporate recruiter groei je door op niveau, van junior tot medior en senior. Ook recruitmentmanager of leiderschapsrol binnen HR is goed mogelijk. De switch maken naar bureaurecruiter kan ook. Het is een vakgebied vol kansen.

 Groei door met Kayak

Bij Kayak verbinden we mensen en bedrijven. We hebben vacatures voor een toekomst in finance, healthcare en data. Ons doel? Jou helpen groeien. Zodat jij werk hebt dat past bij jouw ambities. Benieuwd naar de vacatures?


Kayak image

Willem Heutink, Recruitment Manager

+31 (0)6 48 06 39 57 Whatsapp w.heutink@wearekayak.com

Meer kennisblogs

Your perfect match

At Kayak, your application doesn't just end up in a stack of resumes on our desk. We look for the perfect match for you, with assignments that match your ambitions. Together we explore what you find important and how you want to develop.

We are happy to tell you more about how we work at Kayak and how we can help you or your organisation.

© 2024 Kayak