Anti Money Laundering (AML): de ultieme gids

Wat doet een Anti Money Laundering (AML) analist?

Als Anti Money Laundering analist ben je een belangrijke schakel in de strijd tegen witwassen. Maar wat doe je dan precies? We vertellen je in deze blog alles over het werk van een Anti Money Laundering Analist.

Wat doet een AML-analist?

Een AML-analist is een gespecialiseerde analist, die verantwoordelijk is voor het herkennen en voorkomen van witwassen en andere vormen van financieel-economische criminaliteit. Een AML-analist houdt zich bezig met het diepgaand onderzoeken van transacties die verdacht lijken. De AML-analist weegt af of afwijkende transacties daadwerkelijk verdacht zijn, of toch voldoende verklaarbaar. 

Waarom is Anti Money Laundering belangrijk?

Anti Money Laundering voorkomt dat criminele organisaties hun illegaal verkregen geld kunnen wegsluizen in financiële systemen. Effectieve AML-maatregelen helpen financiële instellingen om compliant te blijven en te voorkomen dat ze onbedoeld betrokken raken bij illegale activiteiten. ‘Compliant blijven’ betekent dat instellingen goed aan wetgeving voldoen. 

Onderdelen van Anti Money Laundering

AML bestaat uit verschillende onderdelen, waaronder:

 • Transactiemonitoring: Het analyseren van afwijkende transacties om te beoordelen of ze echt verdacht zijn

 • Compliance en rapportage: Het naleven van wet- en regelgeving en het rapporteren van verdachte activiteiten.

 • Advies en beleid: AML-analisten adviseren CDD- en KYC-analisten bij AML-vraagstukken: Ook zorgen AML-analisten voor een sluitend AML-beleid binnen financiële instellingen. 


Kayak image

Do you want to know more about Compliance? Feel free to contact us.

Willem is ready to answer all your questions and go through the possibilities.

Wat is een Anti Money Laundering procedure?

Een Anti Money Laundering procedure is een gestructureerde aanpak die financiële instellingen helpt bij het detecteren en voorkomen van verdachte activiteiten. Dit omvat:

 • Identificeren van mogelijke risico's 

 • Uitvoeren van due diligence-onderzoeken 

 • Implementeren van effectieve transactiemonitoring en rapportagesystemen

AML-screening: wat is een AML check?

Een AML-check, ook bekend als AML-screening, is het proces waarbij klantdata worden gecontroleerd om te ontdekken of mogelijke risico’s ook echt risicovol zijn. Deze data is naar boven gekomen tijdens de analyse van een KYC- of CDD-specialist. Deze hebben vervolgens een AML-alert doorgezet naar de AML-analist voor verder onderzoek. De AML-analist gaat vervolgens verder met het onderzoeken van deze transacties, het uitvoeren van risicoanalyses en het beoordelen van mogelijke betrokkenheid bij financiële criminaliteit. 

Uitvoeren van risicoanalyses

Als AML-analist voer je risicoanalyses uit om te bepalen of een vermoedelijk financieel risico daadwerkelijk ook een risico vormt in de praktijk. De AML-analist zet zijn analytische vaardigheden in om de risico's te beoordelen en gepaste maatregelen te nemen. Als AML-analist besluit je bijvoorbeeld op basis van een risico-analyse of je een Melding Ongebruikelijke Transactie (MOT) uitzet bij de FIU - de Financial Intelligence Unit Nederland. 

Als een AML-analist twijfelt, maar wel een risico tot witwassen ziet, kunnen er ook tussentijdse maatregelen worden genomen. Zo kan de instelling er voor kiezen om contante stortingen niet meer toe te staan bij een klant, of transacties in risicogebieden te verbieden.

De rol van een TM/AML-analist in het voorkomen van financiële criminaliteit

Een AML-analist wordt ook wel een TM-analist genoemd. TM staat dan voor Transaction Monitoring. Als TM/AML-analist speel je een superspecifieke rol in het KYC-proces. Je bent als TM-analist een van de buffers tussen de onderwereld en de bovenwereld. Zonder het onderzoek van een TM/AML-analist raken de financiën van de onderwereld en de bovenwereld met elkaar vermengd. De expertise van een TM/AML-analist draagt zodoende bij aan de handhaving van een veilig en integer financieel systeem.

AML-wetgeving: relevante wetten voor een gedegen AML-beleid

Als bank, verzekeraar, notaris of andere financiële instelling ben je verplicht om een goed Anti Money Laundering-beleid te hebben. Dat beleid komt voort uit twee verschillende Nederlandse wetten: de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) en de Wet financieel toezicht (wft). Deze wetten zijn de nationale uitwerking van de Europese anti-witwaswetten, de AMLD. De AMLD, ook wel Anti Money Laundering Directives, zijn een hele reeks voorschriften over wat iedere Europese lidstaat moet doen om witwassen en andere illegale financiële activiteiten te voorkomen. De AMDL wordt regelmatig geüpdatet. Want onze samenleving transformeert constant, en mogelijke vormen van financiële criminaliteit dus ook. Nieuwere AMLD-richtlijnen geven bijvoorbeeld advies over hoe om te gaan met virtuele data, internationale samenwerkingen en het vergroten van transparantie tussen ondernemingen in lijn met nieuwe privacy-wetten.

Wat doe je als AML-analist?

Een AML-analist is van dag tot dag bezig met het ontdekken van de oorzaak van verdachte patronen binnen transacties. Je onderzoekt de afwijkende patronen die je op je bord krijgt van KYC- en CDD-analisten, en analyseer je het daadwerkelijke risico van transacties. Als AML-analist werk je iedere dag vanuit je analytische vermogen, je oog voor detail en je mensenkennis. Je bevindt je in de wereld van cijfers, maar ook in de wereld van het doorgronden van mensen en hun motieven. Je helpt je KYC- en CDD-collega’s met het bevestigen van hun vermoedens - of juist het ontkrachten daarvan. 

De belangrijkste verantwoordelijkheden van een AML-analist

Als AML-analist is het ontdekken van transactierisico’s je grootste verantwoordelijkheid. Dat doe je door de volgende verantwoordelijkheden goed uit te voeren: 

 • Analyseren van afwijkende transacties 

 • Verdachte transacties identificeren

 • Een MOT (Melding Ongebruikelijke Transactie) maken van een verdachte transactie

 • Intern adviseren bij AML-gerelateerde vraagstukken

 • Bijdragen aan effectief AML-beleid 

Waarom starten als AML-analist?

Het werk van een Anti Money Loundering-analist is perfect voor mensen die goed om kunnen gaan met cijfers, en geïnteresseerd zijn in menselijk gedrag. AML biedt een inhoudelijk interessante carrière, waarbij je via data analyseert wat de beweegredenen zijn van mensen. Je draagt bij aan het veilig houden van financiële markten. Door het werk van een AML-analist wordt witwassen via financiële instellingen bemoeilijkt. Je hebt dus een belangrijke maatschappelijke taak, terwijl je een boeiende finance carrière opbouwt. Ook heeft het vakgebied goede doorgroeimogelijkheden.

Hoe word je AML-analist?

Je wordt AML-analist door learning-on-the-job. Je kunt het beste AML-analist worden door relevante Wwft- en Wft-certificaten te behalen, en aan de slag te gaan. Een gespecialiseerde detacheerder kan je daarbij helpen. 

Wat heeft de AML-analist op zijn cv staan?

Wil je een carrière als AML-analist? Dan is het handig om dingen op je cv uit te lichten die je affiniteit met het vak laten zien. De meeste AML-analisten hebben een studie als criminologie, economie, rechten of geschiedenis achter de rug. Dat laat je dus duidelijk zien op je cv. Ook zonder deze studies kun je AML-analist worden. Licht dan bepaalde vakken op je cv uit die laten zien dat je ervaring hebt met cijfers en met het interpreteren van menselijk gedrag. Heb je een kwantitatieve studie gedaan voor je scriptie? Zet dat bijvoorbeeld neer. Verder zet je al je relevante werkervaring op je cv. Werkervaring in een juridische omgeving of in finance kan helpen, maar dit is geen vereiste voor een bloeiende carrière als AML-analist. Ben je al langer aan het werk en wil je de overstap naar AML-analist maken? Dat kan. Licht dan in je persoonlijke profiel goed toe waarom je een geschikte AML-analist bent. Ook kun je in je korte taakomschrijving van vorige functies, inzoomen op de taken waarin je relevante ervaring hebt opgedaan. Ben je een ervaren AML-analist en wil je overstappen naar een andere werkgever? Dan benoem je uiteraard je werkervaring. Benoem in je taakomschrijving ook specifieke projecten die je hebt geleid of ondersteund, die laten zien dat je al langer interesse in het AML-vakgebied hebt.

Welke vaardigheden heeft een AML-analist nodig?

Belangrijke vaardigheden voor een AML-analist zijn onder andere:

 • Analytisch vermogen om verdachte patronen en afwijkingen te herkennen.

 • Sterke communicatieve vaardigheden voor effectieve rapportage en samenwerkingen 

 • Grondige kennis van AML-wetgeving en -procedures

 • Nauwkeurigheid en oog voor detail bij het uitvoeren van analyses

 • Lerend vermogen, om up-to-date te blijven van actuele ontwikkelingen

Wat is het salaris van een AML analist?

Het salaris van een AML-analist varieert van € 2750,- tot € 5500,- (exclusief vakantiegeld) . De functie van AML-analist biedt mooie horizontale ontwikkelmogelijkheden en goede doorgroeimogelijkheden.

Doorgroeimogelijkheden van een AML-analist

Als AML-analist zijn er verschillende mogelijkheden om door te groeien binnen het vakgebied. Je kunt doorgroeien naar een leidende functie, waarbij je verantwoordelijk wordt voor het aansturen en coachen van een team van AML-analisten. Daarnaast zijn er mogelijkheden om je specialisatie uit te breiden naar bijvoorbeeld fraudebestrijding of compliance.

Past het beroep van AML analist bij mij?

Als je affiniteit hebt met de financiële sector en een sterk gevoel voor rechtvaardigheid hebt, dan past het beroep van AML-analist goed bij jou. Je voert je analyses als AML-analist zelfstandig uit, maar je overlegt wel veel met je directe collega’s, de KYC- en CDD-analisten, de afdeling Compliance en autoriteiten. Het is belangrijk dat je die afwisseling tussen cijfers, analyseren en overleg leuk vindt. 

Wat is AML CFT?

We hebben het voortdurend over AML (Anti Money Laundering), maar CFT is daar een belangrijke toevoeging bij. CFT staat voor Combating the Financing of Terrorism. Het AML-proces is ook altijd gefocust op CFT. In de wandelgangen wordt deze afkorting alleen niet zo veel gebruikt. CFT is echter wel zeer belangrijk, vanwege de steeds veranderende opkomst van verschillende terroristische groepen wereldwijd. CFT voorkomt dat geldstromen hun weg naar terroristische groeperingen kunnen vinden. Dat CFT een belangrijk onderdeel van AML is, zie je ook wel aan de Nederlandse naam van de wet die AML CFT waarborgt: De ‘ft’ in Wwft (Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme) slaat op het engelse CFT. 

De toekomst van AI binnen AML en het belang van gekwalificeerd personeel

De toekomst van AI (Artificial Intelligence) binnen AML is veelbelovend. AI-technologieën kunnen worden ingezet om verdachte patronen en afwijkingen sneller en efficiënter te detecteren. Maar gekwalificeerd personeel blijft altijd belangrijk om de complexiteit van AML-analyses te begrijpen en menselijke interpretatie toe te passen. AI is namelijk goed in analyseren, maar niet in interpreteren. Daarnaast heb je altijd nog mensen nodig om ervoor te zorgen dat de AI-systemen accuraat en betrouwbaar zijn.

Belangrijkste Anti Money Laundering trends in 2023

In 2023 en verder zijn er een aantal belangrijke trends te verwachten binnen Anti Money Laundering, waaronder:

 • Toenemend gebruik van geavanceerde technologieën, zoals AI en machine learning, om verdachte activiteiten efficiënter te identificeren en te analyseren.

 • Focus op digitale valuta's en virtuele activa, omdat deze nieuwe kanalen bieden voor potentiële witwaspraktijken.

 • Versterkte regelgeving en samenwerking tussen internationale instanties om witwaspraktijken en financiering van terrorisme aan te pakken.

 • Verhoogde bewustwording en brede training op het gebied van AML om alle personeel up-to-date te houden van ontwikkelingen en mogelijke dreigingen. 

Kayak: voorop lopen in verandering 

Om als ambitieuze analist mee te blijven bewegen in de toekomsttrends van AML, is het belangrijk dat je geïnspireerd wordt door organisaties die leidend zijn in de veranderende markt. Kayak is zo’n organisatie. We trainen onze AML-analisten constant in de omgang met AI, de ontwikkeling van digitale valuta en veranderende regelgevingen. Zo heb je via Kayak altijd een stevige carrière als AML-analist. 

Word KYC-analist bij Kayak

KYC voorkomt witwassen en terrorismefinanciering. Een belangrijke taak. Ook KYC-analist worden? Dan hebben wij een uitdagende werkplek en een bijzonder persoonlijk ontwikkelprogramma, genaamd Live your potential, voor je. Kayak brengt iedere KYC-analist verder, van starter tot senior.


Kayak image

Willem Heutink, Recruitment Manager

+31 (0)6 48 06 39 57 Whatsapp w.heutink@wearekayak.com

Meer kennisblogs

Your perfect match

At Kayak, your application doesn't just end up in a stack of resumes on our desk. We look for the perfect match for you, with assignments that match your ambitions. Together we explore what you find important and how you want to develop.

We are happy to tell you more about how we work at Kayak and how we can help you or your organisation.

© 2024 Kayak