What does a data analist do?

Wat doet een Security Officer?

In de moderne wereld is informatie een waardevol bezit en het beschermen ervan is van het grootste belang. Dit is waar een Security Officer in beeld komt. Wat doet een Security Officer precies? Waarom is een Security Officer belangrijk en aan welke richtlijnen moet degene voldoen? We vertellen je er in deze blog alles over. 

Waarom is informatiebeveiliging belangrijk?

EData is alles. Digitale assets zorgen ervoor dat bedrijven snel op hun doelgroep inspelen. Klantgegevens van bedrijven staan opgeslagen in de cloud. Het is belangrijk dat deze veilig bewaard blijven, zodat de gegevens niet bij onbevoegden terechtkomen.

Een cyberaanval is erop gericht om gevoelige gegevens te onderscheppen, veranderen of beschadigen. Het succesvol implementeren van cyberbeveiligingsmaatregelen is een complexe opgave, maar wordt steeds belangrijker.

De NIS-2 richtlijn

In 2023 is de NIS-2 richtlijn in werking getreden. Dit is een opvolging van de eerste lijn richtlijn. NIS staat voor Veiligheid van Netwerk- en Informatiesystemen. Met de richtlijn wil de EU ervoor zorgen dat bedrijven, bijvoorbeeld in de telecommunicatie, waterschappen en ziekenhuizen, beter beschermd zijn tegen cyberaanvallen.

Dit houdt verder in dat elke lidstaat zich moet voorbereiden om aan deze richtlijn te voldoen. Zoals:

  • Cybersecurity teams met Cyber Security Officers in een Computer Security Incident Response Team (CSIRT).

  • Goed samenwerken en informatie delen om sneller te reageren op cyberdreigingen.

  • Belangrijke sectoren moeten voorzorgsmaatregelen nemen om hun computersystemen verder te beveiligen. Dit zijn sectoren zoals energie, transport, banken en gezondheidszorg. Ernstige online misdrijven moeten gemeld worden bij de juiste autoriteiten

Wat is een Security Officer?

Een Security Officer is een specialist op het gebied van informatiebeveiliging. Deze professionals hebben veel kennis over cyberdreigingen, beveiligingsprotocollen en best practices. Ze identificeren beveiligingsrisico's en verminderen deze. Voorbeelden van taken van een Security Officer zijn het:

  • Verrichten van een risicoanalyse

  • Het ontwikkelen van een beveiligingsrapportage

  • Uitvoeren van controles zoals ISO 27002, BIG of NEN 7510

  • Trainen van collega’s in de bewustwording van veiligheidsrisico’s

  • Ontwikkelen van het beveiligingsbeleid

Kayak image

Do you want to know more about Compliance? Feel free to contact us.

Willem is ready to answer all your questions and go through the possibilities.

Het belang van een Security Officer

Een Security Officer is zowel technisch als organisatorisch belangrijk. Op technisch vlak kun je denken aan bouwen van firewalls, back-ups en implementeren van veilige wachtwoorden. Hier houdt de beveiliging niet bij op. Ook collega’s moeten zich bewust zijn veilig te handelen. Om die reden begeleidt een Security Officer collega’s hierin, bijvoorbeeld met een interne workshop over het belang van veilig werken met computersystemen. Ook helpen Security Officers het bedrijf of organisatie met voldoen aan wet- en regelgeving.

Wat moet je doen om een Security Officer te worden?

Een goed voorbeeld van een studie om Security Officer te worden is integrale beveiligingskunde. Er bestaan ook particuliere opleidingen. Iemand die Security Officer wil worden, moet vaak een relevante opleiding hebben afgerond in de richting informatica, security of ICT. Maar er bestaan ook organisaties met vacatures die om een bestuurs- of bedrijfskunde achtergrond vragen.

Bovendien moet je, om Security Officer te worden, vaak al een aantal jaar ervaring hebben binnen informatiebeveiliging en privacy. Ook moet je veel weten over de implementatie en het beheer van een Information Security Management System (ISMS). Je kunt doorgroeien tot Security Officer als je bijvoorbeeld hebt gewerkt als Security Analist, IT-beheerder of IT-auditor.

Binnen welke branches kun je werken als Security Officer?

Security Officers zijn nodig in diverse sectoren, waaronder gezondheidszorg, financiën, technologie, overheid en meer. Bijna elke organisatie met gevoelige gegevens schakelt een Security Officer in om de data te beveiligen

Wat verdient een Security Officer?

Volgens vacaturewebsite Indeed verdient een Security Officer in Nederland in 2023 gemiddeld € 4166 per maand bruto. Volgens dezelfde bron is de gemiddelde aanstelling van een Security Officer een jaar. Volgens internationale website Payscale, gespecialiseerd in salarisinformatie, is het gemiddelde jaarsalaris van een Security Officer € 46.000. Dit is exclusief bonussen.

Doorgroeimogelijkheden als Security Officer

Naast Security Officers zijn er verschillende andere rollen binnen de beveiligingsindustrie. Een belangrijke positie is die van een Chief Information Officer (CISO), die verantwoordelijk is voor de algehele beveiligingsstrategie van een organisatie.

CISO-betekenis: wat is een Chief Information Officer?

Een CISO is een leidinggevende functie. Net als een Security Officer, vallen de taken van een CISO binnen de cyber security. De CISO speelt een sleutelrol in het waarborgen van digitale veiligheid van een organisatie.

Cyber security bij Kayak

Zoek je een nieuwe baan als Security Officer? Klaar voor een toekomst in finance, healthcare of data? Vind een IT-baan die bij jou past bij Kayak. Want wij verbinden mensen en bedrijven.

Kayak image

Willem Heutink, Recruitment Manager

+31 (0)6 48 06 39 57 Whatsapp w.heutink@wearekayak.com

Meer kennisblogs

Your perfect match

At Kayak, your application doesn't just end up in a stack of resumes on our desk. We look for the perfect match for you, with assignments that match your ambitions. Together we explore what you find important and how you want to develop.

We are happy to tell you more about how we work at Kayak and how we can help you or your organisation.

© 2024 Kayak